Voorspellen is lastig, zeker als het om de toekomst gaat. Hoe krijg je dan toch grip op die toekomst? Door scenario’s te bouwen. Scenario’s doen geen voorspellingen, maar schetsen plausibele richtingen waarin de wereld zich zou kunnen ontwikkelen en waardoor je in staat bent om strategische vraagstukken te behandelen. Zo krijg je weer grip op de toekomst. Bij de ontwikkeling van scenario’s wordt sterk rekening gehouden met trendbreuken, sterk veranderende wereldbeelden en paradigmaverschuivingen. Planbureaus, zoals het Centraal Planbureau, maken actief gebruik van scenario denken. Ook ondernemingen gebruiken scenarioplanning.
Verschillende ondernemers werden uitgenodigd om in een gezamenlijke sessie de verschillende stappen van scenario’s plannen te doorlopen. Het doordenken van scenario’s leert je om van ‘buiten’ naar ‘binnen’ te kijken.
Na een korte introductie van het fenomeen ‘scenario denken’ gingen de ondernemers in subgroepen aan de slag om trendbreuken, sterk veranderende wereldbeelden en paradigmaverschuivingen in kaart te brengen. De ondernemers identificeerden de belangrijkste onzekerheden. Zij brachten deze ontwikkelingen in een matrix onder waaruit vier scenario’s naar voren kwamen. Voor elk scenario gaf men mogelijke acties aan met daarbij de gevolgen van elke actie.
Met deze aanpak in scenarioplanning waren deze ondernemers beter voorbereid op de toekomst waardoor zij een toekomstbestendige organisatie kregen.