Door strengere milieuregels voor de verpakkingsindustrie kwam het productiebedrijf in moeilijkheden. Een van de directieleden volgde een managementopleiding bij een landelijk opleidingsinstituut, maar kreeg bij de module ‘verandermanagement’ nog niet een juiste oplossing te pakken. In overleg met zijn docent werd besloten om samen met de volledige directie een paar strategische sessies te organiseren. De betreffende docent wilde hierbij gebruik maken van de aanvullende kennis en ervaringen van Performance College. Na een kennismaking met Performance College werd al snel duidelijk waar het probleem zat. Er werd een gezamenlijk voorstel uitgewerkt.
In het voorstel werd besloten om met de directie de elementen van het Businessmodel Canvas in een viertal sessies door te nemen, voorafgegaan door een vaststelling van de visie, missie en focus van de onderneming.
Tijdens de eerste sessie bleek al dat de directieleden verschillend dachten over belangrijke aspecten. Door in deze discussies te bemiddelen ontstonden er gezamenlijke standpunten. Inmiddels waren er oude plannen uit de lade gehaald, waaruit bleek dat deze veel te oppervlakkig geschreven waren met onduidelijke beslissingen als gevolg.
Tussen de sessies door moest de directie vertaalslagen uitwerken van de behandelde elementen van het model. Dit leverde weer veel meningsverschillen op. Tijdens de sessies kwam naar voren dat het bedrijf per businessunit verschillende strategieën kon uitwerken, waardoor de optelsom krachtiger werd.
Er werd besloten om het traject, dat inmiddels halverwege was, te vertragen. De directie ging het een en ander uitwerken en werd via de mail begeleid.
In het tweede deel van het traject werden veel knopen doorgehakt. De strategie had duidelijke scenario’s gekregen, de structuur was hierop gewijzigd, de cultuur was scherp, de rapportages concreter.
Tijdens de eerste maanden van de uitvoering en implementatie werden er via de mail nog verbeterstappen met elkaar uitgewisseld.